Výber kože

Pri výbere sedačky majú ľudia na výber pomerne veľa možností. Ak neriešime dizajn, tak základný výber je medzi kožou a látkou. Preto sa pokúsime objasniť tie najdôležitejšie atribúty výberu kože na sedačku.

Hrúbka kože je podľa väčšiny ľudí pravdepodobne najznámejším, bohužiaľ často krát aj jediným kvalitatívnym parametrom. Iba určitej miery platí, že hrubšia koža je kvalitnejšia, pretože závislosti od druhu kože môže byť hrubá koža menšej kvality oveľa lacnejšia, ako kvalitnejšia koža menšej hrúbky.
Najdôležitejším atribútom kože je druh kože, teda z ktorej časti kože zvieraťa a akým spracovaním vznikla.

Koža sa pri spracovaní (z profilu) rozreže na dve časti – spodok a vrchnú časť.
Vrchná časť kože je asi hrúbky mince, spodná, alebo vnútorná časť kože sa môže ešte ďalej rozrezať na viacero ďalších častí. Vrchná časť kože je pevná a trvácna, ale jemná na dotyk zároveň a je vhodná na čalúnený nábytok. Používaním sa ešte „poddá“. Pri dobrej starostlivosti by takáto sedačka mala vydržať neobmedzene dlho.

Spodná časť kože nemá takú hustotu, ale je tvrdšia a tým aj oveľa náchylnejšia na prasknutie. Z tohto dôvodu sa používa v kombinácii s ďalšou úpravou spevňujúcim polyuretánovým lakom (pigmentová úprava). Takáto koža s úpravou môže vydržať v priemere 5 rokov, často krát aj viac. Vnútorná časť kože sa často používa na zadnej strane sedačky a samozrejme v odevnom priemysle, kde je predpoklad menšieho zaťaženia a zároveň výmeny oblečenia v kratšom intervale.
Po získaní suroviny nastáva proces farbenia a spracovania kože.

Rozlišujeme 3 základné druhy kože:

Pigmentové kože

Pigmentované kože majú názov odvodený od aplikácie určitej hrúbky pigmentovej farby (zvyčajne na báze polyuretánu) na povrch kože. Táto vrstva má kožu unifikuje a chráni pred prípadným poškodením. Líce kože býva po odstránení vád a obrúsení stlačené (je naň aplikovaná dezénová úprava). Hrubšia pigmentová úprava negatívne ovplyvňuje mäkkosť a omak, naopak zvyšuje trvácnosť a odolnosť proti zašpineniu. Pigmentové kože sú kombinované s kožami zo spodných vrstiev. Táto kombinácia ich robí cenovou dostupnou a teda aj najžiadanejšou skupinou koží. Treba dodať, že pre väčšinu zákazníkov sú aj praktické, pretože ich údržba je najjednoduchšia. V katalógu BOHM koží to tieto kože predstavujú cenovú skupinu 50.
Pre pigmentovú úpravu je vhodných 80 percent spracovanej suroviny.

Semianilinové kože

Slovo semianilinové evokuje niečo ako anilínová úprava, lepší termín by však bol anlilínová úprava s pigmentom. Sú to kože, ktoré sú máčané v anilíne, avšak naviac je na ne nanášané malé množstvo pigmentu, ktoré garantuje konzistentnú farbu a na koniec sa aplikuje lak s požadovanou úpravou. Lakom je možné dosiahnuť matný, alebo lesklý povrch. Vrstva pigmentu s lakom je veľmi tenká, čo zaručuje mäkkosť kože na dotyk, zároveň však táto vrstva chráni sedačku pred škvrnami. V katalógu BOHM koží to tieto kože predstavujú cenovú skupinu 51 a 52.
Pre túto úpravu je vhodných asi 10 percent suroviny.

Anilínové kože

Anilínová úprava kože spočíva v jej máčaní v anilíne. Táto úprava sa robí na vrchnej časti kože a keďže nemá ďalšie spracovanie, výsledná koža nie je rovnomerná, je na nej vidieť uštipnutia hmyzom, drobné poranenia alebo jazvy. Tieto kože sú hodnotené ako najcennejšie pre ich hebkosť a príjemný omak. Keďže nemajú úpravu lakom, materiál dýcha a absorbuje vlhkosť, čo znamená že v lete sa na nich nebudete potiť a sú teplé na dotyk – čo je naopak príjemné v zime. Po máčaní sa na kože zvyčajne aplikuje vosk, ktorý im dodá krátkodobú vodoodpoudivú úpravu. Pri používaní vzniká patina, ktorá týmto kožiam dodáva neopakovateľný vzhľad. Nevýhodou týchto koží je, že vyžadujú zvýšenú starostlivosť a nie sú odolné voči škvrnám. V katalógu BOHM koží to tieto kože predstavujú cenovú skupinu 53 a 54.
Pre túto úpravu je vhodných asi 5 percent suroviny.

Ďalšie termíny

Ďalej poznáme brúsenú kožu – tieto sa v závislosti od brúsenia na rube alebo líci volajú velúr a nubukr.
Existuje ešte jeden špecifický termín – talianska koža – pre mnoho ľudí je zárukou istej kvality, prípadne výnimočnosti, avšak pravdou je, že tento termín býva často krát zneužívaný a označuje sa ním koža, ktorá istý čas strávila v Taliansku (prípadne cez Taliansko iba putovala cestou do alebo z Číny). Pred týmto termínom sa treba vo väčšine prípadov mať na pozore, zvyčajne asi pôjde o kožu z Ázie.

Na záver je potrebné dodať, že každá koža je (viac či menej – v závislosti od typu) prírodný materiál, ktorý sa používaním rozťahuje a zvláčňuje. Preto je takmer nemožné zabezpečiť natiahnutú kožu na sedačke počas celej doby životnosti.

Login

Register | Lost your password?