Čínsky nábytok

Imperiálna minulosť v Číne

Čínsky nábytok má veľmi špecifický štýl. Jednotlivé kusy nábytku sú jedinečné kombináciou drevorezby, technológie spojov a použitého dreva – často to sú vzácne druhy ako brest, orech, alebo ju. Dizajn, prepojený na čínsku kultúru a životný štýl tých čias, je jednoduchý, avšak často doplnený sofistikovanými rezbami a krivkami. Nábytok v našom obchode je reprezentovaný predovšetkým dobou Qing a niektoré kusy dokonca aj Ming dynastiou (teda prakticky od konca 16. storočia ).

Nábytok tohto obdobia bol ovplyvnený čínskymi učencami tej doby. Staré hierarchické tradície vyžadovali od učencov aby sa sledovali najmä duchovné ciele a nie aby sa miešali do remesiel. Avšak učenci v období Ming dynastie sa odlišovali od ich protajškov v prechádzajúcich dynastiách svojím záujmom o dizajn nábytku. Tomu pomohli zbaviť sa strnulosti minulých časov a rozvinúť kultúrny význam. Práve toto napomohlo nábytku tohto obdobia byť elegantným a prirodzeným zároveň použitím princípu „menej je viac“. Začala sa využívať a zdôraznovať štruktúra dreva, vedecké poznatky vtedajšej doby boli aplikované na čo najergonomickejšiu výšku a veľkosť. Učenci mali špeciálne potrebe a preferencie – tu možno hľadať pôvod malých stolov, váz a iného netypického nábytku.

Nábytok bol viac-účelový. Taká posteľ nemala byť iba obyčajnou posteľou, posteľ mala privodiť príjemné sny. Ratánová posteľ mala byť okrem toho ľahko prenášateľná. Knižnice a príborníky boli používané na uloženie kníh, malieb, rôznych krabičiek a dekorácií.

Nábytok obdobia dynastie Qing bol pod vplyvom západného štýlu, ktorý s postupujúcou kolonizáciou Ázie prenikol aj do Číny. Nábytok bol obohatený o maľby, najčastejšie čínskymi postavami, geometrickými štruktúrami, alebo dokonca prírodnými scenériami. Maľby často obsahovali zlatú farbu.

Umelecká hodnota historického čínskeho nábytku je dnes cenená a aj preto hodnota kvalitných individuálnych kusov postupne narastá.

Login

Register | Lost your password?